Erika Hellman, Business Analyst, Euroclear Sweden

Erika Hellman arbetar som Business Analyst på Euroclear Sweden, en roll som fungerar som en bro mellan affärsverksamheten och IT. Det handlar mycket om att lyssna in kunderna, förstå och skissa på lösningar som hela finansmarknaden påverkas av.

Erika Hellman har jobbat på Euroclear Sweden i snart nio år. Hon är utbildad civilingenjör med IT-inriktning, och har även läst företagsekonomi.

– Min uppgift är att förstå vad som behöver utvecklas utifrån kundernas och affärssidans behov eller ny lagstiftning och sen formulera det på ett sätt så att utvecklarna vet vad de behöver utveckla, säger Erika.

Med licens från Finansinspektionen är Euroclear Sweden Sveriges värdepapperscentral – länken mellan köpare och säljare av aktier, obligationer och andra värdepapper. Bolaget hanterar affärer till ett värde av 590 miljarder kronor varje dag och verksamheten klassas som samhällsviktig. Som Business Analyst har Erika en central roll vad gäller utveckling av de system som behövs för värdepapperscentralen.


För mig är det viktigt att ha ett jobb där det jag gör faktiskt spelar roll, och så känns det här. Finansmarknaden är beroende av våra system och när vi tar fram ny funktionalitet har vi en kontinuerlig dialog med alla som berörs, säger Erika.

En annan sak som Erika uppskattar mycket är variationen i arbetsuppgifterna.

– Det är aldrig tråkigt, efter nio år lär jag mig fortfarande något nytt varje dag. Vi har ganska utmanande uppgifter att lösa eftersom systemen är komplexa, omvärlden hela tiden förändras och vi har många kunder att förhålla oss till. Det krävs att man vågar tänka i nya banor, att man vänder och vrider på lösningar för att få en bra slutprodukt, säger Erika.

Det som betyder allra mest för Erika är kollegorna.

– Jag trivs väldigt bra med dem som jag jobbar med. Alla på Euroclear Sweden är glada och trevliga människor som är generösa med sin kunskap. Folk tar sig tid när man behöver hjälp, även när den tiden egentligen inte finns, och vi är bra på att samarbeta, säger Erika.

Erika är gift och har tre barn som är mellan 8 och 13 år. Hon spelar mycket tennis och gillar att vara i naturen, odla, laga mat och lyssna på musik. Familjelogistiken tar mycket plats, och då är det viktigt att jobba på ett företag som värnar om livsbalans.  

– För mig som trebarnsmamma så underlättar det att jag kan vara flexibel och bestämma själv hur och var jag ska jobba från dag till dag. Jag upplever att min arbetsgivare värnar om mitt välmående och är genuint intresserad av hur det går och hur jag mår, säger Erika.

liknande nyheter