”Jag träffar kunder inom bank och finans hela tiden – det är otroligt viktigt att vi förstår varandra”

Filip Fergin

I rollen som Relationship Manager på Euroclear Sweden har Filip Fergin en central roll att förklara de stora förändringar som inom en snar framtid kommer att skaka om hela den svenska finansmarknaden.  

Filip Fergin har en bakgrund från bank och har jobbat på Euroclear Sweden i snart tre år.


– Jag trivs jättebra, jag lär mig nytt varje dag och utvecklas både i min roll och som person. Det är viktigt. Visst, man är utanför sin comfort zone rätt ofta, men så är det ju under förändring. Jag trodde att arbetet på värdepapperscentralen skulle vara mer likt bankvärlden, men det är större, säger Filip.

Euroclear Sweden har licens från Finansinspektionen att vara Sveriges värdepapperscentral – länken mellan köpare och säljare av aktier, obligationer och andra värdepapper. Bolaget hanterar affärer till ett värde av 590 miljarder kronor varje dag, motsvarande Sveriges hela BNP på 10 dagar. 

– Om värdepapperscentralen ligger nere så skulle det påverka hela det svenska finansiella systemet, ja egentligen hela den svenska ekonomin. Värdepapper och pengar skulle inte kunna byta ägare. Det är inte många som tänker på det. Jag befinner mig i händelsernas centrum, säger Filip.

Den viktigaste uppgiften för Filip och många av hans kollegor är att, tillsammans med branschen, säkerställa att det svenska värdepapperssystemet harmoniserar med de standarder som finns i exempelvis eurozonen.

Värdepapperscentralen byggdes specifikt för den svenska marknaden och har fungerat hur bra som helst i 35 år, men tiderna förändras. Idag är vi mer beroende av det som sker i omvärlden och behöver anpassa oss till de standarder som finns. Det här är viktigt för att Sverige ska kunna förbli en attraktiv och hållbar marknad att investera i, förklarar Filip och fortsätter:

– Även om beslut ännu inte är fattat om vi ska byta till T2S, som är den europeiska standardplattformen för bytet av värdepapper mot pengar, så kommer det bli väldigt stora förändringar som kommer att påverka alla på finansmarknaden, och det är superspännande att jobba med, säger Filip.

Filip har en central roll att vara en brygga mellan kunderna och Euroclear Sweden i förändringarna.

– Jag träffar kunder inom bank och finans hela tiden, det är otroligt viktigt att vi förstår varandra och har en bra relation. Vi har många viktiga saker att ta oss an tillsammans, framför allt kring T2S, säger Filip.

Det bästa med Euroclear Sweden är enligt Filip kollegorna i kombination med företagskulturen.

– Det är en rolig och flexibel arbetsplats med bra förmåner. Det är en prestigelös kultur, där vi värnar om varandra och sätter laget framför jaget. Att vi finns på så många marknader gör oss starkare. Jag har en hel del kontakt med kollegor i till exempel Finland och Bryssel och utbyter erfarenheter, säger Filip.

liknande nyheter

14/06/2024

Det är ett pussel med fem barn, men här går det att kombinera liv och karriär

Jonny Hawsho är Test Manager på Euroclear Sweden. Han berättar att han trivs och utvecklas på jobbet, men en förutsättning för att få livet att fungera med fem barn är en flexibel arbetsplats.

Läs mer
07/06/2024

"Om du vill jobba med något viktigt inom finans"

Att arbeta på ett företag som har betydelse för samhället är viktigt för Tamara Lafta som arbetar som Operations and Clients Services Lead på Euroclear Sweden. Det skiljer ut Euroclear från andra företag i finansbranschen. Hon trivs i rollen som expert och menar att det inte är lätt att hitta ett bättre arbetsklimat.

Läs mer
26/05/2024

"Att ha en bra chef väger väldigt tungt för mig"

Härliga kollegor, en grym chef och möjligheten att hela tiden lära sig nya saker i en spännande bransch är det som Robin Lindström listar högst i sitt jobb som Team Lead och Solution Designer på Euroclear Sweden.

Läs mer
21/05/2024

”Det är aldrig tråkigt – efter nio år lär jag mig fortfarande något nytt varje dag”

Erika Hellman arbetar som Business Analyst på Euroclear Sweden, en roll som fungerar som en bro mellan affärsverksamheten och IT. Det handlar mycket om att lyssna in kunderna, förstå och skissa på lösningar som hela finansmarknaden påverkas av.

Läs mer
15/05/2024

"Jag har en frihet att utforska olika lösningar i avgörande situationer"

Maheswari Sathasivam känner att hennes arbete är betydelsefullt och att det finns stora möjligheter att växa i rollen som Mainframe Engineer på Euroclear Sweden och avancera. En platt organisation, en stödjande kultur och frihet under ansvar är några av anledningarna.

Läs mer